top

Belysning til skoler og uddannelsesinstitutioner

Københavns Voksen Undervisnings Centers Aula

KVUC, Københavns Voksen Undervisnings Center i Vognmagergade - med Det Danske Filminstitut og Kongens Have som naboer - har fået en længe tiltrængt aula, hvor alle elever kan samles til større arrangementer planlagt af LAARK arkitekter og Rådg. Ing. Gert Carstensen.

Det er en kæmpe ombygning delvist fra en p-kælder til ét stort, 800kvm. rum, med trapper hvor man kan sidde, balkoner med udsigt til det fri gennem et træ- og glasloft, fint forarbejdet træværk som akustisk regulering af rummet og så ikke mindst en gennemarbejdet lyssætning, som DELUX DENMARK har leveret.

Kunsten har bl.a. været at skulle levere en wall-washer, der var i stand til at nå fra loft til gulv i den næsten to etager høje aula med et jævnt lys hele vejen ned, samt en gangbelysning, der giver lodret lys uden at blænde, og samtidig giver et spil mellem lyspunkter og skygge, der gør det til en oplevelse at vandre gennem lokalet. Begge armaturer er fra Projektleuchten.
De lodrette, groft udseende beton-søjler er belyst med facadearmaturer fra Meyer, der giver et fint spil i overfladen af lys og skygge.
Hele systemet kan dæmpes efter behov og har en meget høj CRI for at give det bedste lys på de mange flader og materialer i rummet, der har lyse, sarte farver, blandet med de oprindelige konstruktionsmaterialer.

Fotos: Janet Ziora

Tekst fra LAARK Arkitekters omtale af projektet:

"Københavns voksenundervisningscenter flyttede i 2005 ind i den gamle kontorbygning på Vognmagergade 8 i København. Skiftet fra kontorbygning til skole medførte naturligvis, at bygningen manglede nogle af de funktioner og bygningsmæssige kendetegn, som karakteriserer en moderne skole. En væsentlig ting, som den nye skole manglede, var et samlingssted for skolens studerende og ansatte.
LAARK har transformeret skolens tidligere kælderrum til en 800 m2 stor aula i hjertet af den over 110 år gamle bevaringsværdige bygning.
Udgangspunktet for projektet var en dyb forståelse for betydningen af et fælles samlingspunkt for de studerende på KVUC. Målet var ikke kun at skabe et fysisk rum, men at transformere det før livløse rum til et levende mødested, som kunne danne rammerne om det sociale liv og fællesskab i en atmosfære, der fremmer samarbejde, læring og trivsel.
Det tidligere kælderrum var smalt, manglede en entydig retning og lagde på ingen måde op til ophold, men snarere hurtig gennemgang. Det nye samlingspunkt lever op til bygningens imponerende ydre og forsyner de studerende med nye rammer for fællesskabet og lærere med nye rammer for undervisningen.
Tilmurede felter i den eksisterende konstruktion er revet ned for at inddrage de gamle små rum til nye læsenicher og grupperum. De eksisterende betonsøjler er bevaret og har fået nyt liv i den nye kontekst. Mellem de massive søjler er balkoner spændt ud med kig til det nye træskrin, som man føres ned til ad en stor trappe som også giver plads til ophold. Det eksisterende gårddæk, der dannede taget over kælderrummet, er fjernet og erstattet af en ny loftkonstruktion i glas og limtræ, som giver et smukt dagslysindfald i træskrinet.
Projektet omfattede desuden et stort lyd- og lysprojekt. Gennem lyssætning og inspirerende akustiske tiltag samt brugen af varme materialer skabes en stoflig og stemningsfuld atmosfære, som understøtter et levende og inspirerende studiemiljø til faglig fordybelse og samvær.
LAARK har arbejdet som totalrådgiver på projektet og har derudover rådgivet indenfor indretning, lyssætning og lyd."

Se mere her   

Tavlebelysning til nyrenoverede auditorier og databarer på DTU, Bygning 303A 

Delux Denmark har leveret tavlebelysning i form af 166 stk. kipbar DL Sam fra Hoffmeister, til seks nyrenoverede auditorier og tre databarer på DTU, bygning 303A. Det var en kompleks opgave, som blev løst i samarbejde med lysdesigner, Iben Winther Orton fra Lightscapes. Auditorierne blev taget i brug i 2016.

Foto Lightscapes


 

 

 

Individuel løsning til Roskilde Gymnasium

På Roskilde Gymnasium havde man haft de samme lamper hængende siden 90’erne. Hverken kvalitet eller energiforbrug levede op til dagens standarder, og udgifterne til reparationer var tårnhøje. Der var derfor brug for noget helt nyt i kantine og gangareal.

Valget faldt på loftmonteret Big Light LED fra Baulmann, med tilvalg af DALI styring og til opgaven RGB farvevalg. Der kan indkodes op til 10 lysscenarier, eller farve og lysmængde kan styres manuelt fra kontrolpanelets touchscreen. Big Light er født med DALI, så lyset slukkes automatisk når de sidste elever og lærere forlader gymnasiet. 

I Kantinens ene ende er der en lysskakt med kig op til en række ovenlysvinduer i førstesals højde, og endevæggen er af rå beton. For at øge lysmængden har man fået monteret 7 Superlight Compact LED spots fra Willy Meyer på betonvæggen. Spottenes 10 x 3 W giver et varmt, hvidt lys i en lineær lyskegle, mens selve designet er råt og industrielt og derfor passer godt til den rå betonvæg.

På gangareal og kontorområde skulle der også nytænkning til. Indtrykket er enkelt og minimalistisk, og til at matche dette har DELUX DENMARK leveret en serie INVADER LED fra Prolicht.

Disse downlights holder med deres 3000 kelvin en varm farvetemperatur, så man undgår et klinisk udtryk i den lange, hvide gang.  INVADER LED har bevægelsescensor og timer, som er indstillet til automatisk lysdæmpning til et minimum efter fyraften.

Belysningsløsningen er lavet i et samarbejde mellem Gert Carstensen Rådgivende Ingeniørfirma & DELUX DENMARK. Det nye lysanlæg er taget i brug august 2015, og skolen kan allerede nu se en stor Co2 besparelse.

 


 

 

 

Gl. Hellerup Gymnasium

Vinder af Den Danske Lyspris 2013

Gammel Hellerup Gymnasium sportslige faciliteter var blevet utilstrækkelige, og skolen manglede et stort,multifunktionelt rum beregnet til fysiske aktiviteter, sociale ceremonier og sammenkomster. 

Hallen er placeret 5 meter under jorden i midten af skolens gård, der sikrer et godt indeklima, lav miljø-belastning og høj arkitektonisk kvalitet. 

Det karakteristiske bløde buede tag i en trækonstruktion fungerer eksternt som et uformelt mødested, der kan rumme en lang række aktiviteter fra gruppearbejde til større forsamlinger.

Vores bidrag til dette projekt, bestod af udarbejdelsen af belysningsløsningen for de skulpturelle møbler i skolegården i samarbejde med BIG. Her stod vi for at integrere lys i skolegårdens bænke og borde. 

På baggrund af flere løsningsforslag og test med pilotprojekter, valgte vi i samråd med BIG,at placere specialfremstillede 2W LED-lyspunkter under hvert møbel, fortæller belysningsteknikker Mia Høyland-McMahon.

Lyssætningen vandt Lysprisen 2013 og blev dermed hædret for via bevidst lyssætning, at tilføre en forførende poesi til det arkitektoniske projekt.

Lyset udmærker sig ved at underbygge hallens bløde, opadbuede tag og skabe et flot grafisk udtryki kraft af lyskildernes dristige placering i uregelmæssige mønstre. Projektet er et skoleeksempel på,hvordan arkitektur og belysning kan arbejde tæt sammen og skabe et funktionelt og samtidig forførende resultat. 

Efter min overbevisning har projektet vagt opmærksomhed fordi det er enkelt. Det er hverken prangendeeller dyrt og fremhæver arkitekturen uden at være anmassende, understreger Mia Høyland-McMahon. 

Det er anden gang vi er representeret i forbindelse med Den Danske Lys Pris. I 2011 vandt Aalborg Ny Havnefront prisen, hvor vi leverede ABAHJUR mastearmaturer med hvide skærme, fra vores leverandør Schréder.